svetvomne.sk

Zavárame červenú repu - cviklu s chrenom

Červená repa patrí medzi najliečivejšie druhy potravín. Môžeme z nej pripraviť veľmi chutné a ľahko stráviteľné jedlá. Sterilizovaná cvikla s chrenom je vhodným doplnkom k jedlám z mäsa.

 

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie: 
 

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. Príprava červenej repy

cvikla - červená repa 3.5 kg

Buľvy cvikle umyjeme a nožíkom odstránime korienky, prípadne zbytky stonky. Vložíme ju do studenej vody a takmer do mäkka uvaríme. Vodu vylejeme a cviklu necháme vychladnúť. Potom ju ošúpeme a na hrubšie slížiky postrúhame.

Príprava červenej repy

2. Príprava chrenu

chren 100 g  voda ½ l  ocot 60 l  soľ 2 ČL  rasca drvená 2 ČL  cukor kryštálový 2 PL

Chren očistíme a čo najrýchlejšie postrúhame. Pri strúhaní sa z neho uvoľňujú silné aromatické látky, ktoré dráždia oči a dýchacie cesty. Hneď ho pridáme k postrúhanej červenej repe a premiešame. Prilejeme vodu a ocot, pridáme soľ, cukor a rascu. Dôkladne rozmiešame, prípadne podľa chuti zvýšime množstvo niektorej z ingrediencií.

Príprava chrenu

3. Plnenie do pohárov

Zmes z cvikle a chrenu naplníme do malých (370 ml) zaváracích pohárov. Plníme cca 2,5 cm pod povrch pohára. Po naplnení všetkých pohárov do každého prilejeme tekutinu, ktorá nám zostala v nádobe, v ktorej bola cvikla s chrenom a ďalšími ingredienciami.

Plnenie do pohárov

4. Sterilizovanie

Poháre uzatvoríme a sterilizujeme 15 minút pri teplote 80 - 85°C. Z uvedeného množstva pripravíme 8 malých pohárov o objeme 370 ml.Takto pripravenú cviklu môžeme aj bez sterilizácie uchovávať v chladničke pár dní. Sterilizovaná vydrží niekoľko mesiacov.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť