Zákusok Tisíclist

Recept na jeden z najkrémovejších zákuskov, ktorý sa skladá z vrstiev lístkového cesta a lahodného vanilkového krému. Názov je preklad z francúzskeho Mille-feuille (mil-foij), čo znamená tisíc listov.

 

Počet porcií: 8

Čas prípravy: 1 h. 30 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: star-orangestar-orangestar-orangestar-greystar-grey

 

Kategórie: 
  

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. Príprava cesta

cesto lístkové 250 g

Lístkové cesto vyvaľkáme na tenko, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dobre poprepichujeme vidličkou, aby sa príliš nenafúklo pri pečení.

Príprava cesta

2. 

V predohriatej rúre pečieme 10 - 15 minút pri teplote 170°C.

3. 

Po vychladnutí cesto opatrne prekrojíme na tri rovnaké časti. Tradične sa robia tri vrstvy cesta a dve vrstvy krému. Niekedy sa cesto tak nafúkne, že nám umožní ho rozdeliť na 6 vrstiev, namiesto troch.

4. Príprava krému

vaječný žĺtok 4 ks  vaječný bielok 3 ks  cukor kryštálový 250 g

V mise si vymiešame vajcia s cukrom. Jedno bielko odkladáme bokom na polevu.

Príprava krému

5. 

mlieko plnotučné 3,5% 750 ml  vanilkový struk 1 ks  citrónová kôra 1 ČL

V hrnci pomaly zohrejeme mlieko so zrnkami vanilkového struku a citrónovou kôrou.

6. 

Keď bude mlieko teplé a začne sa na povrchu tvoriť para, primiešame postupne metličkou pripravené vajcia s cukrom.

7. 

múka hladká 100 g

Postupne vmiešame múku dávkovanú cez sitko. Pokračujeme za stáleho miešania, kým vznikne hustý krém.

8. Príprava polevy

vaječný bielok 1 ks  cukor práškový 100 g  citrónová šťava 1 PL

Polevu si pripravíme vyšľahaním cukru s vaječným bielkom a citrónovou šťavou.

9. Poskladanie

Na spodok dáme vrstvu cesta a naň natrieme vychladnutý krém. Pokračujeme striedaním vrstiev cesta a krému.

Poskladanie

10. 

Na vrchu skončíme vrstvou cesta, ktoré si čo najviac zrovnáme, aby poleva celá nestiekla. Polejeme citrónovou polevou po celej ploche.

11. Čokoládový vzor

čokoláda na varenie 55% 20 g  mlieko plnotučné 3,5% ½ dl  cukor kryštálový 1 ČL

Z trochy horkej čokolády, mlieka a cukru si pripravíme hustú, ale aj po vychladnutí stále tekutú polevu.

Čokoládový vzor

12. 

Z čokolády po vychladnutí "nakreslíme" (striekačkou) do polevy čiarky.

13. 

Priečnym ťahom špajdľou vytvoríme "zobáčikový" vzor.

14. Servírovanie

Po odležaní aspoň 12 hodín v chladničke sa zákusok jednoduchšie krája .. ale kto by tak dlho čakal ;)

Servírovanie

Dobrú chuť!

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť