svetvomne.sk

Torta Lienka

Jednoduchá začiatočnícka torta z piškótového cesta, pečená bez cukrárenských pomôcok :)

 

Čas prípravy: 3 h.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie: 
 

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. Piškótové cesto - pečieme korpus

vaječný žĺtok 12 ks  cukor práškový 12 PL  voda 12 PL

Žĺtky vymiešame s cukrom a vodou.

Piškótové cesto - pečieme korpus

2. 

múka polohrubá 12 PL  kypriaci prášok do pečiva 3 ČL

Múku zmiešame s kypriacim práškom.

3. 

vaječný bielok 12 ks

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku a sneh striedavo pridávame k vajíčkam a premiešavame.

4. 

Cesto si rozdelíme na tri rovnaké diely.

5. 

maslo  múka polohrubá

Na maslom vymastených a múkou vysypaných plechoch upečieme tri piškótové pláty.

6. 1. časť plnky

mlieko polotučné 1,5% 600 ml  puding vanilkový - prášok 80 g  cukor kryštálový 50 g

V mlieku rozmiešame cukor, pudingový prášok s vanilkou a uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť.

1. časť plnky

7. Ozdoby

čokoláda na varenie 55%  olej slnečnicový

Rozpustíme čokoládu a časť z nej natrieme v tenkej vrstve na alobal natretý olejom. Po stuhnutí povykrajujeme z čokolády bodky pre lienku.

Ozdoby

8. 

Z alobalu si vytvoríme tykadielka, namočíme ich v rozpustenej čokoláde a necháme stuhnúť.

9. Tvoríme tortu

Z papiera si vystrihneme šablonu tela lienky - veľký ovál. Pomocou šablony vykrojíme z plátov cesta telo lienky.

Tvoríme tortu

10. 

sirup ovocný

Skrojky z cesta nadrobno pokrájame. Pokvapkáme ich ovocnou, chuťovo kyslou šťavou.

11. Plnka

maslo 120 g  cukor práškový 80 g

Maslo vymiešame s cukrom, pridáme vychladený puding a dobre rozmiešame. Vmiešame piškótové skrojky.

Plnka

12. Skladáme tortu

lekvár višňový

Na prvý plát torty natrieme ľahko zohriaty - rozpustený, chuťovo kyslý lekvár. Nanesieme polovicu plnky.

Skladáme tortu

13. 

banány 4 ks

Na plnku poukladáme kolieska banánov. Zakryjeme druhým plátom a postup opakujeme.

14. 

Položíme posledný plát a celú tortu potrieme opäť lekvárom, prípadne tenkou vrstvou masla vymiešaného s cukrom.

15. 

marcipánová hmota farebná

Červený marcipán si rozvaľkáme na kukuričným škrobom posypanej doske. Spod priloženej šablony musí marcipán presahovať o boky tela lienky.

16. 

čokoláda na varenie 55%  čokoláda biela

Červený marcipán preložíme na tortu, jemne vyhladíme po vrchu a po bokoch rukou. Pracujeme rýchlo, lebo marcipán sa rýchlo topí. Zvyšok okolo tela lienky odrežeme. Dáme do chladu stuhnúť. Medzitým si roztopíme čokoládu. Lienku vyberieme z chladu, natrieme jej hlavičku čokoládou. Roztopíme bielu čokoládu a vytvoríme belmá očí, vložíme do nich čokoládové kolieska. Navlhčením čokoládových koliesok prilepíme na telo lienky čokoládové bodky. Osadíme tykadielka.

17. 

marcipánová hmota farebná

Ak máme iný farebný marcipán môžeme z neho povykrajovať rôzne prírodné motívy - kvety a pod., ktorými ozdobíme telo lienky po obvode. Tortu pred podávaním necháme niekoľko hodín stuhnúť v chlade.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť