Všetky recepty > Zákusky a koláče > Štrúdle

Ťahaná Makovo - Višňová štrúdľa

Tradičný recept na najlepšiu štrúdľu, tak ako sa ho naša stará mama naučila od svojej starej mamy. Suroviny na cesto sú na dve štrúdle z kila múky. Môžete si spraviť jednu makovú a druhú napr. tvarohovú alebo jablkovú.

 

Počet porcií: 12

Čas prípravy: 1 h. 30 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: star-orangestar-orangestar-orangestar-orangestar-grey

 

Kategórie: 
 

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. Príprava cesta

múka hladká 00 Extra 1 kg

Múku preosejeme cez sitko na pracovnú dosku.

Príprava cesta

2. 

voda 2 dl  ocot 1 Pl

Do vlažnej vody pridáme ocot a premiešame.

3. 

vajce slepačie 1 ks  maslo 60 g  soľ

Pridáme vajce, štipku soli a zmäknuté maslo. Premiešame zpočiatku príborovým nožom a neskôr miesime rukami. Ku koncu cestom búchame o pracovnú dosku kým sa neprestane lepiť.

4. 

Cesto rozdelíme na dva rovnako veľké bochníky a odložíme na pomúčenú dosku. Prikryjeme rozohriatym, primerane veľkým hrncom. Necháme odležať 45 minút.

5. 

Na stôl si rozprestrieme biely obrus, alebo plachtu a jemne pomúčime. Múku roztiahneme po celej ploche aby sa nám cesto pri vyťahovaní nelepilo.

6. 

maslo 60 g

Cesto začneme vyťahovať na obrus. priebežne pokvapkáme rozpusteným maslom.

7. 

Pokračujeme vo vyťahovaní, kým sa cesto moc netrhá. Nevadí ak sa miestami vytvorí diera. Výsledkom bude takmer priesvitné tenučké cesto.

8. 

Okraje orežeme po celom obvode.

9. Plnenie cesta

višňa 500 g  cukor kryštálový 2 PL  mak mletý 150 g

Na polovinu povrchu cesta vrstvíme mletý mak, cukor a višne. Ak chceme mať višne odkôstkované, treba ich nechať po odkôstkovaní odkapať a cesto posypať ešte strúhankou.

Plnenie cesta

10. 

Cesto z troch strán preložíme nadvihnútím obrusu cez plnku, aby pri pečení plnka nevytekala.

11. 

Pokračujeme zo širšej strany v rolovaní pomocou obrusu.

12. 

Rolku patrne preklopíme na vymastený plech do tvaru podkovy. Pokvapkáme zvyškom rozpusteného masla a rozotreme.

13. 

Pečieme v dobre rozohriatej rúre na  240°C do zlatova.

Dobrú chuť!

Recept dňa
Staň sa našim fanúšikom!
Najpopulárnejšie recepty

  Viac  

Obľúbené vyhľadávania

Recepty na jedlá pre deti
Recepty pre ActiFry 2v1Recepty pre parný hrniecRecepty pre domácu pekárničku
Recepty talianskej kuchyneRecepty maďarskej kuchyneRecepty ázijskej kuchyneRecepty slovenskej kuchyneRecepty francúzskej kuchyneRecepty poľskej kuchyneRecepty indickej kuchyneRecepty českej kuchyne
Veľkonočné receptyHalloweenRecepty na letné grilovanieVianočné recepty
Surová strava - raw food
Sezónne recepty
Vegánske recepty
Vegetariánske recepty

© 2011-2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť