Všetky recepty > Zákusky a koláče > Zákusky

Šomló halušky (Somlói galuska)

Báječný zákusok z maďarskej kuchyne pripravený podľa tradičnej receptúry. Časovo náročnejšia príprava posúva túto kulinársku špecialitu len do luxusnejších reštaurácií. Skutočne stojí za to pripraviť si túto chýrnu dobrotu doma a prekvapiť vašich blízkych.

 

Počet porcií: 16

Čas prípravy: 2 h.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: star-orangestar-orangestar-orangestar-orangestar-orange

 

Kategórie: 
  

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. 

cukor kryštálový 40 g  voda 300 ml  hrozienka 100 g  rum 60 ml

Cukor upálime na karamel, zalejeme vodou a rozvaríme. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Prisypeme umyté hrozienka a prilejeme rum.

2. 

vajce slepačie 6 ks  cukor práškový 80 g

Žĺtka a cukor vyšľaháme do peny.

3. 

vaječný bielok 6 ks  soľ  múka hladká 140 g  kypriaci prášok do pečiva 1 ČL

Do bielkov pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh. Múku zmiešame s kypriacim práškom a spolu so snehom striedavo primiešame k žĺtkom.

4. 

orechy vlašské mleté 40 g  kakao - prášok 20 g  voda 1 PL

Cesto rozdelíme do troch misiek. Do jednej misky primiešame orechy, do druhej kakao s trochou vody.

5. 

Cestá postupne upečieme na plechu (cca 20x16 cm)vyloženom papierom na pečenie. Pečieme 10-12 minút pri teplote 180°C. (Tip: Na veľkom plechu môžeme upiecť naraz dve cestá, ak si pomocou papiera na pečenie cestá oddelíme).

6. 

Z teplých upečených korpusov odstránime papier. Prvé - biele cesto vložíme do hranatej hlbokej misy. Ostatné cestá rozložíme na dosku. Všetky popolievame karamelovo-rumovým rozvarom.

7. 

mlieko polotučné 1,5% 800 ml  cukor kryštálový 100 g  cukor vanilkový 20 g

Mlieko, kryštálový a vanilkový cukor privedieme do varu.

8. 

mlieko polotučné 1,5% 200 ml  vaječný žĺtok 4 ks  múka hladká 100 g

V mlieku rozmiešame vaječné žĺtka s múkou dohladka.

9. 

Cestíčko prilejeme do mlieka a uvaríme kašu.

10. 

maslo 50 g  džem jahodový 150 g

Do kaše vmiešame kúsok masla. Korpusy natrieme rozmiešaným džemom.

11. 

orechy vlašské 100 g

Orechy nasekáme nadrobno. Korpus v miske posypeme tretinou orechov a tretinou hrozienok.

12. 

Polejeme tretinou kaše.

13. 

Položíme tmavé cesto. Postup opakujeme. Položíme orechový korpus a opäť postup opakujeme.

14. 

kakao - prášok

Nakoniec posypeme preosiatym kakaom, zakryjeme a uložíme na 12 hodín do chladničky.

15. 

čokoláda 100 g  kakao - prášok 50 g  voda 75 ml  rum 75 ml

V hrnci rozpustíme čokoládu s vodou a kakaom. Po vychladnutí zamiešame rum.

16. Servírovanie

Pomocou polievkovej lyžice vykrajujeme zo zákuska "halušky".

Servírovanie

17. 

Halušky kladieme na dezertné taniere, do pohárov,...

18. 

... alebo misiek. Polejeme čokoládovo-rumovým topingom a ozdobíme šľahačkou. Na jednu porciu použijeme asi 3 - 4 podľa veľkosti aká sa nám podarí vykrojiť.

Dobrú chuť!

Recept dňa
Staň sa našim fanúšikom!
Najpopulárnejšie recepty

  Viac  

Obľúbené vyhľadávania

Recepty na jedlá pre deti
Recepty pre parný hrniecRecepty pre domácu pekárničkuRecepty pre ActiFry 2v1
Recepty ázijskej kuchyneRecepty slovenskej kuchyneRecepty francúzskej kuchyneRecepty poľskej kuchyneRecepty indickej kuchyneRecepty českej kuchyneRecepty talianskej kuchyneRecepty maďarskej kuchyne
Veľkonočné receptyHalloweenRecepty na letné grilovanieVianočné recepty
Surová strava - raw food
Sezónne recepty
Vegánske recepty
Vegetariánske recepty

© 2011-2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť