Slivkové guľky zo zemiakového cesta
Recept na prípravu klasických guliek zo zemiakového cesta, plnených slivkami. Slivkové gule doplníme obľúbeným druhom posýpky.
recept,fotorecept,zemiaky,slivky,mak mletý,Sladké jedlá
Sladké jedlá
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | - | ||
cukor škoricový | - | ||
mak mletý | - | ||
maslo | - | ||
múka hrubá | 250 | gramov | |
slivky | - | ||
soľ | 1 | štipka | |
vajce slepačie | 1 | kus | |
zemiaky | 750 | gramov | |
škrob kukuričný | 1 | čajová lyžička |
Recept
1.
zemiaky 750 gramov
Múčnaté zemiaky (varný typ C poprípade B) v šupke uvaríme. Necháme ich poriadne vychladnúť. Po vychladnutí ich ošúpeme a nastrúhame.
2.
múka hrubá 250 gramov • soľ 1 štipka • vajce slepačie 1 kus • škrob kukuričný 1 čajová lyžička
Pridáme soľ, vajce, múku, škrob a vymiesime tuhšie cesto. Ak je cesto redšie, dosypeme múku.
3.
Rozvaľkáme na múkou posypanej doske. Cesto väčším pohárom alebo vykrajovátkom povykrajujeme (alebo nakrájame na štvorce) a do každého zabalíme očistenú a vykôstkovanú slivku, ktorú posypeme škoricovým cukrom alebo vanilkovým cukrom.
4.
Guľky varíme v osolenej vode asi 8 minút, záleží na veľkosti.
5.
maslo • cukor práškový • mak mletý
Uvarené scedíme, prepláchneme studenou vodou a polejeme roztopeným maslom. Posypeme obľúbenou posýpkou z cukru s makom alebo orechmi.
Dobrú chuť!