svetvomne.sk

Slivkové gule so strúhankou

Tradičný a najjednoduchší recept na prípravu slivkových guliek v jemnom cestíčku.

 

Počet porcií: 4

Čas prípravy: 1 h. 15 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

 

 
 
múka polohrubá360gramov
vajce slepačie1kus
slivky1200gramov
strúhanka9polievkových lyžíc
cukor práškový3polievkové lyžice
maslo60gramov
mlieko polotučné 1,5%300mililitrov

1. 

múka polohrubá 360 g  vajce slepačie 1 ks  mlieko polotučné 1,5% 300 ml

Do misy si pripravíme dve šálky polohrubej múky. Jednu šálku mlieka zohrejeme, tak aby nevrelo. Mlieko za tepla prilejeme k múke a dobre premiešame. Po vychladnutí ešte zapracujeme do cesta jedno vajíčko.

2. 

slivky 1200 g

Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm na mierne pomúčenej doske a narežeme na štvorčeky, do ktorých budeme slivky baliť. Ich veľkosť by mala byť primeraná veľkosti sliviek (cca 8x8 cm).

3. 

Guľky varíme v parnom hrnci 25 - 30 minút. Ak by ste na varenie použili bežný hrniec s vriacou vodou, sledujte priebežne či voda nevrie moc silno a či sa cesto na povrchu nerozvára.

4. Príprava strúhanky

strúhanka 9 PL  cukor práškový 3 PL

Strúhanku s práškovým cukrom opražíme na sucho na panvici. Občas premiešame aby neprihorela. Cukor má tendenciu karamelizovať a lepiť sa na dno panvice.

5. 

maslo 60 g

V najluxusnejšej variante servírujeme každú guľku rozštvrtenú, odkôstkovanú, posypanú strúhankou a poliatu rozohriatym maslom.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť