Rumový orechovo-kakaový rez

... alebo tiež Opitý Františkán, Opitý Izidor... výborný zákusok s bohatou orechovou plnkou a rumom, vhodný na dospelácku párty.

 

Počet porcií: 30

Čas prípravy: 1 h. 30 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: star-orangestar-orangestar-orangestar-orangestar-orange

 

Kategórie: 
 

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. Korpus

maslo 80 g  cukor práškový 60  vaječný žĺtok 3 ks

Maslo vymiešame s cukrom a primiešame žĺtky.

Korpus

2. 

orechy vlašské mleté 60 g  kakao - prášok 10 g

Vmiešame mleté orechy, kakao...

3. 

múka hrubá 60 g  kypriaci prášok do pečiva 10 g

... a múku s kypriacim práškom.

4. 

vaječný bielok 3 ks

Nakoniec, na dvakrát, vmiešame tuhý sneh z bielkov.

5. 

maslo  múka hrubá

Cesto rozotrieme na plech (25x25 cm) vymastený maslom a vysypaný múkou. Pečieme pri teplote 180°C asi 12 minút. Potom necháme korpus vychladnúť.

6. Rumová orechová plnka

orechy vlašské mleté 350 g  cukor práškový 120 g  rum 170 ml  maslo 30 g

Mleté orechy pomiešame s cukrom a zalejeme rumom. Pridáme trochu rozpusteného masla a premiešame.

Rumová orechová plnka

7. 

lekvár ríbezľový 60 g

Na korpus natrieme pikantný, najlepšie ríbezľový džem. Môžeme natrieť aj marhuľový. Niektoré recepty uvádzajú aj položenie zaváraných marhúľ na korpus. Ak sa rozhodnete marhule použiť určite nič nepokazíte. Zákusok bude vyšší a chutnejší. V našom recepte sme ich nepoužili.

8. 

Na džem rozložíme orechovú plnku...

9. 

... a zarovnáme ju.

10. Kakaový krém

vaječný žĺtok 4 ks  cukor práškový 60 g  kakao - prášok 30 g

Vo vodnom kúpeli vyšľaháme žĺtka s cukrom a kakaom do peny.

Kakaový krém

11. 

maslo 150 g

Necháme vychladnúť a pridáme zmäknuté maslo.

12. 

Vyšľaháme hladký krém.

13. 

Kakaový krém nanesieme na orechovú plnku.

14. 

Vyhladíme a dáme na pol hodinu do chladu stuhnúť.

15. Čokoládová poleva

poleva cukrárska čokoládová 100 g

Čokoládovú polevu rozpustíme a potrieme ňou zákusok.

Čokoládová poleva

16. 

Keď poleva čiastočne stuhne predznačíme si na nej krájaním jednotlivé rezy. Potom zákusok necháme niekoľko hodín (3-4) tuhnúť a dokrájame na rezy.

17. 

Ak poleva stuhne úplne krájame ju nožom, ktorý po každom reze musíme namočiť do vriacej vody, nechať nahriať a utrieť. Pri krájaní na čokoládu netlačíme, len ju necháme jemne pod horúcim nožom povoliť.

Dobrú chuť!

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť