Všetky recepty > Zákusky a koláče > Zákusky

Rumový orechovo-kakaový rez

... alebo tiež Opitý Františkán, Opitý Izidor... výborný zákusok s bohatou orechovou plnkou a rumom, vhodný na dospelácku párty.

 

Počet porcií: 30

Čas prípravy: 1 h. 30 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: star-orangestar-orangestar-orangestar-orangestar-orange

 

Kategórie: 
 

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. Korpus

maslo 80 g  cukor práškový 60  vaječný žĺtok 3 ks

Maslo vymiešame s cukrom a primiešame žĺtky.

Korpus

2. 

orechy vlašské mleté 60 g  kakao - prášok 10 g

Vmiešame mleté orechy, kakao...

3. 

múka hrubá 60 g  kypriaci prášok do pečiva 10 g

... a múku s kypriacim práškom.

4. 

vaječný bielok 3 ks

Nakoniec, na dvakrát, vmiešame tuhý sneh z bielkov.

5. 

maslo  múka hrubá

Cesto rozotrieme na plech (25x25 cm) vymastený maslom a vysypaný múkou. Pečieme pri teplote 180°C asi 12 minút. Potom necháme korpus vychladnúť.

6. Rumová orechová plnka

orechy vlašské mleté 350 g  cukor práškový 120 g  rum 170 ml  maslo 30 g

Mleté orechy pomiešame s cukrom a zalejeme rumom. Pridáme trochu rozpusteného masla a premiešame.

Rumová orechová plnka

7. 

lekvár ríbezľový 60 g

Na korpus natrieme pikantný, najlepšie ríbezľový džem. Môžeme natrieť aj marhuľový. Niektoré recepty uvádzajú aj položenie zaváraných marhúľ na korpus. Ak sa rozhodnete marhule použiť určite nič nepokazíte. Zákusok bude vyšší a chutnejší. V našom recepte sme ich nepoužili.

8. 

Na džem rozložíme orechovú plnku...

9. 

... a zarovnáme ju.

10. Kakaový krém

vaječný žĺtok 4 ks  cukor práškový 60 g  kakao - prášok 30 g

Vo vodnom kúpeli vyšľaháme žĺtka s cukrom a kakaom do peny.

Kakaový krém

11. 

maslo 150 g

Necháme vychladnúť a pridáme zmäknuté maslo.

12. 

Vyšľaháme hladký krém.

13. 

Kakaový krém nanesieme na orechovú plnku.

14. 

Vyhladíme a dáme na pol hodinu do chladu stuhnúť.

15. Čokoládová poleva

poleva cukrárska čokoládová 100 g

Čokoládovú polevu rozpustíme a potrieme ňou zákusok.

Čokoládová poleva

16. 

Keď poleva čiastočne stuhne predznačíme si na nej krájaním jednotlivé rezy. Potom zákusok necháme niekoľko hodín (3-4) tuhnúť a dokrájame na rezy.

17. 

Ak poleva stuhne úplne krájame ju nožom, ktorý po každom reze musíme namočiť do vriacej vody, nechať nahriať a utrieť. Pri krájaní na čokoládu netlačíme, len ju necháme jemne pod horúcim nožom povoliť.

Dobrú chuť!

Recept dňa
Staň sa našim fanúšikom!
Najpopulárnejšie recepty

  Viac  

Obľúbené vyhľadávania

Recepty na jedlá pre deti
Recepty pre domácu pekárničkuRecepty pre ActiFry 2v1Recepty pre parný hrniec
Recepty francúzskej kuchyneRecepty poľskej kuchyneRecepty indickej kuchyneRecepty českej kuchyneRecepty talianskej kuchyneRecepty maďarskej kuchyneRecepty ázijskej kuchyneRecepty slovenskej kuchyne
Recepty na letné grilovanieVianočné receptyVeľkonočné receptyHalloween
Surová strava - raw food
Sezónne recepty
Vegánske recepty
Vegetariánske recepty

© 2011-2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť