svetvomne.sk

Pletenky

Nadýchané pečivo ktoré nesmie chýbať na sviatočnom stole.

 

Počet porcií: 8

Čas prípravy: 60 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie: 
 

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. Príprava kvásku

mlieko polotučné 1,5% 300 ml  droždie čerstvé 20 g  cukor kryštálový 1 ČL

V mlieku rozmrvíme droždie, pridáme cukor. Kvások necháme vykysnúť.

Príprava kvásku

2. Cesto

múka hladká 500 g  maslo 20 g  vaječný žĺtok 1 ks  soľ 1 ČL

V miske zmiešame múku s kváskom, pridáme žĺtko, maslo a soľ. Vypracujeme cesto, prikryjeme čistou kuchynskou utierkou, necháme ho na teplom mieste vykysnúť.

Cesto

3. 

Na pomúčenej doske rozdelíme cesto na cca 20 cm dlhé a 1.5 cm hrubé šúľance. Dva šúľance prekladáme cez seba, tvarujeme pletenky.

4. 

mak mletý  semienka (ľanové, slnečnicové, sezamové a pod.)

Pletenky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme ľubovoľne makom, sezamovými semiačkami, rascou, soľou.

5. Pečenie

Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 15 minút.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť