RECEPTY

Moravské koláče

Moravské koláče

Chutné sladké koláče plníme rozmanitými plnkami - tvarohovou, makovou, orechovou, alebo jednoducho len lekvárom. Ich príprava a pečenie vyžaduje viac času nakoľko sa ich na plech naraz veľa nezmestí. Ich konzumácia je však časovo nenáročná.

recept,fotorecept,mak mletý,hrozienka,tvaroh mäkký,múka polohrubá,Sladké jedlá,Česká kuchyňa

Sladké jedlá

Česká kuchyňa

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

 

Ingrediencie

Ingrediencie

cukor kryštálový60gramov
cukor práškový0
cukor vanilkový-
droždie čerstvé42gramov
hrozienka-
mak mletý-
maslo-
mlieko polotučné 1,5%0
mlieko polotučné 1,5%½litra
múka hladká-
múka hrubá-
múka polohrubá1000gramov
olej slnečnicový100mililitrov
orechy vlašské mleté-
tvaroh mäkký-
vajce slepačie4kusy
vajce slepačie-

 

Recept

1. Plnky

mak mletý  cukor práškový  mlieko polotučné 1,5%  orechy vlašské mleté  cukor práškový  mlieko polotučné 1,5%  hrozienka  tvaroh mäkký  cukor vanilkový

Maková: mletý mak zmiešame s cukrom a zalejeme trochou teplého mlieka, všetko spolu zmiešame.
Orechová: mleté orechy zmiešame s cukrom a zalejeme trochou teplého mlieka, všetko spolu zmiešame.
Tvarohová: Namočíme sušené hrozienka, zlejeme z nich vodu a primiešame do nich tvaroh s vanilkovým cukrom.
Koláče môžeme plniť plnkami jednotlivo, alebo rôzne pestro vytvárať na koláčoch ich kombinácie.

2. Mrvenička

maslo  múka hrubá  cukor práškový

Koláče ktoré plníme iba lekvárovou plnkou je dobré posypať povrchu mrveničkou, aby lekvár lepšie fixovala.Maslo zmiešame s múkou a cukrom a prstami rozmrvíme.

3. Cesto

múka polohrubá 1000 gramov  vajce slepačie 4 kusy  mlieko polotučné 1,5% ½ litra  olej slnečnicový 100 mililitrov  cukor kryštálový 60 gramov  droždie čerstvé 42 gramov

Polovicu pripraveného mlieka zohrejeme a zalejeme ním droždie, prisypeme lyžičku cukru a lyžičku múky. Zamiešame a necháme vzísť kvások. Do misy nasypeme múku, pridáme vajcia, zvyšné mlieko, olej, cukor a dolejeme kvások.

4. Kysnutie cesta

V mise vymiesime hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste dobre nakysnúť (zdvojnásobí sa jeho množstvo).

5. Spracovanie cesta

múka hladká

Cesto spracovávame po častiach. Asi jednu tretinu cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1,5 cm. Pomocou hrnčeka, alebo kompótovej misky povykrajujeme kolieska.

6. 

vajce slepačie

Vykrojené kolieska natrieme po okraji rozšľahaným vajíčkom.

7. 

Opačnou stranou misky vytlačíme do stredu koliesok jamky a kolieska preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

8. Plníme plnkami

Do vytlačených jamiek rozotrieme plnku.

9. 

Lekvárovú plnku posypeme mrveničkou.

10. Pečieme

Pečieme vo vyhriatej rúre približne 25 minút.

Dobrú chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť  • Upraviť nastavenia cookies