RECEPTY

Makové slíže

Makové slíže

Obľúbené domáce rezance s bohatou nádielkou maku.

recept,fotorecept,múka hrubá,vajce slepačie,mak mletý,Sladké jedlá

Sladké jedlá

Kuchtil

Počet porcií

6

Čas prípravy

60 min.

Náročnosť

stredná

Kategórie

Sladké jedlá  

 

Ingrediencie

Ingrediencie

cukor práškový-
mak mletý-
maslo80gramov
múka hladká0
múka hrubá500gramov
soľ¼čajovej lyžičky
soľ-
vajce slepačie1kus
voda-

 

Recept

1. 

múka hrubá 500 gramov  vajce slepačie 1 kus  soľ ¼ čajovej lyžičky

Z múky, teplej vody, vajíčka a soli zamiesime cesto. Cesto bude zo začiatku redšie, ale necháme ho asi 15 minút odpočívať a spevnie. Viac múky preto nepridávame.

2. 

múka hladká

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a dobre ho prehnetieme.

3. 

múka hladká

Polovicu cesta na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenko. Cesto pri rozvaľkávaní otáčame a stále podsypávame múkou. S cestom sa dobre pracuje je pevné a zároveň pružné.

4. 

múka hladká  voda  soľ

Okraje orežeme, a cesto pokrájame na širšie pásiky. Povrchu pomúčime a necháme schnúť pokiaľ nám vo väčšom hrnci zovrie voda s necelou čajovou lyžičkou soli na 4 litre vody.

5. 

Jednotlivé pomúčené pásy naukladáme na seba a nožom nakrájame širšie rezance.

6. 

Pokrájané rezance na doske rozoberieme. Idú ľahko od seba.

7. 

Rezance uvaríme vo vriacej vode, od vhodenia varíme 7 minút.

8. 

Uvarené precedíme a prelejeme teplou vodou. Necháme odkvapkať a vložíme do misy.

9. 

maslo 80 gramov

V mise ich prelejeme rozpusteným maslom. Uzavretú misu uložíme do perín (lôžkovín) aby nevychladli a spracujeme druhú polovicu cesta. Rezance z druhej várky pridáme k prvým a premiešame. Z uvedeného množstva cesta nám vznikne asi 1 kilogram varených rezancov.

10. 

mak mletý  cukor práškový

Mletý mak zmiešame s cukrom a rezance s makom premiešame. A keďže "Maku nie je nikdy dosť" dávame si ho veľa a veľa :)

Dobrú chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť  • Upraviť nastavenia cookies