svetvomne.sk

Kvašáky - kvasené uhorky

Na kvašáky či kvasáky exituje mnoho receptúr. My vám ponúkame jednu z nich.

 

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie: 
 

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. 

uhorky - nakladačky 2 ks

Väčšie, hrubšie nakladačky umyjeme a do dvoch tretín nakrojíme na štvrtiny.

2. 

chlieb 40 g

Skrojok chleba ("patku") zabalíme do kúska čistej navlhčenej gázy.

3. 

Chlieb vložíme naspodok 4 litrového zaváracieho pohára.

4. 

paprika - baranie rohy 2 ks

Na chlieb ukladáme natesno uhorky. Môžeme medzi ne vložiť 1 - 2 baranie rohy. Kvasáky budú jemne pikantné.

5. 

kôpor

Primerané množstvo kôpru (guľôčka s priemerom asi 2,5 cm) zabalíme do čistej navlhčenej gázy a položíme ho na vrch uhoriek.

6. 

Pripravíme si dve primerane veľké tenké drievka. Ponoríme ich do studenej vody aby sa ľahko ohýbali.

7. 

voda 1.5 l  soľ 1 PL  nakladač na zeleninu 50 g

Z prevarenej vody a soli si pripravíme teplý, nie horúci, nálev. V náleve rozmiešame aj pol balíčka nakladaču.

8. 

Teplým nálevom zalejeme uhorky.

9. 

Drievka vyberieme z vody a uhorky nimi zaťažíme. Podľa potreby dolejeme nálev. Všetky uhorky musia byť v náleve namočené.

10. 1. deň

Fľašu prekryjeme na prvý deň čistou bavlnenou handričkou. Fľašu postavíme do hlbokého taniera a položíme na teplé miesto.

1. deň

11. 2.-3. deň

Na druhý deň fľašu zakryjeme cez handričku tanierikom. Uhorky už od druhého-tretieho dňa zbelejú a začínajú kvasiť.

2.-3. deň

12. 4. deň

Uhorky skontrolujeme či sa napovrchu netvorí pleseň. Mala by byť na nich vytvorená len jemná bublinková pena. Tú môžeme podľa potreby čistou lyžičkou odobrať.

4. deň

13. 

Uhorky opäť uzavrieme a ďalej ich kvasíme. Po 8 - 10 dňoch sú vhodné na konzumáciu. Môžeme ich preložiť aj s nálevom do menších fliaš a uložíme ich do chladničky. V chlade sa zastaví ich kvasenie.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť