RECEPTY

Kotlíkový guláš

Kotlíkový guláš

Cca 8 litrov vynikajúceho mäsového gulášu pripraveného v 16 litrovom smaltovanom kotlíku na horiacom borovicovom dreve. Počet porcií je priamo úmerný hladu a potrebe "pridať si dupľu" všetkých zúčastnených kuchárov a pomocníkov.

recept,fotorecept,cibuľa,hovädzie lýtko - močing,bravčové pliecko,Hovädzie mäso,Maďarská kuchyňa,Bezlepkové

Hovädzie mäso

Maďarská kuchyňa

Kuchtil

Počet porcií

12

Čas prípravy

4 h.

Náročnosť

stredná

 

Ingrediencie

Ingrediencie

bravčové pliecko500gramov
cesnak4strúčiky
cibuľa2000gramov
horčica plnotučná2čajové lyžičky
hovädzie lýtko - močing1500gramov
korenie majorán sušený1polievková lyžica
korenie rasca drvená1čajová lyžička
korenie čierne mleté1čajová lyžička
masť bravčová350gramov
paprika500gramov
paprika červená mletá3čajové lyžičky
papriková pasta - pikantná50gramov
paradajkový pretlak100gramov
soľ4čajové lyžičky
voda3litre
zemiaky500gramov

 

Recept

1. 10:00 Príprava cibule - koľko mäsa, toľko cibule

cibuľa 2000 gramov

Očistíme, pokrájame cibuľu a prečistíme si slzné kanáliky.

2. Príprava mäsa - koľko cibule, toľko mäsa

hovädzie lýtko - močing 1500 gramov

Hovädzie mäso umyjeme, odstránime z neho mastné časti a pokrájame na kocky.

3. Mäsa ešte nie je dosť

bravčové pliecko 500 gramov

Bravčové mäso umyjeme, odstránime z neho veľmi mastné časti a pokrájame na kocky.

4. Skôr než zahájime práce v samotnom kotlíku: Príprava zemiakov, papriky, cesnaku, koreniacich prísad a pod.

zemiaky 500 gramov  paprika 500 gramov  cesnak 4 strúčiky

Zemiaky očistíme, umyjeme a necháme vcelku namočené vo vode. Papriku umyjeme, vyčistíme a pokrájame na prúžky. Cesnak očistíme. Koreniace prísady a vodu máme po ruke, aby sme zbytočne nemuseli odbiehať od ohňa, varechy, kotlíka, piva, vína, rumu, borovičky...

5. 11:00 Začíname variť

masť bravčová 350 gramov  soľ 4 čajové lyžičky

V ohnisku rozložíme oheň, drevo necháme prehorieť tak, aby sa nám vytvorila sálajúca pahreba. Kotlík zavesíme nad oheň, vložíme do neho masť a necháme ju roztopiť. Pridáme cibuľu a 30 minút ju za občasného premiešania smažíme nad miernym ohňom. Posolíme.

6. 11:30 Pridávame hovädzie

korenie čierne mleté 1 čajová lyžička  voda 3 litre

Kotlík s cibuľou zložíme z ohňa a vyzveme niektorého z pomocníkov aby nám nalial pivo a podal pripravené hovädzie. Hovädzie vložíme k cibuli do kotlíka, vrátime ho na udržiavaný mierny oheň a mäso necháme zatiahnuť. Prisypeme korenie a nalejeme vodu. Varíme 45 minút pod pokrievkou, občas premiešavame.

7. 12:15 Pridávame bravčové

Kotlík zložíme z ohňa, pridáme bravčové. Mäsá spolu varíme pod pokrievkou 30 minút.

8. 12:45 Nastrúhame zemiaky

Kotlík odložíme z ohňa a priamo do neho na hrubom strúhadle nastrúhame pripravené zemiaky. Všetko spolu ďalej varíme 30 minút, často miešame aby nám gulášik neprihorel. Súčasne dopĺňame tekutiny do nášho osobného kotla nakoľko je práca pri ohni vyčerpávajúca a odvodňujúca.

9. 13:15 Pomaly sa varenie chýli ku koncu - posledné ingrediencie

paradajkový pretlak 100 gramov  paprika červená mletá 3 čajové lyžičky  papriková pasta - pikantná 50 gramov  korenie rasca drvená 1 čajová lyžička  horčica plnotučná 2 čajové lyžičky  korenie majorán sušený 1 polievková lyžica

Do kotlíka pridáme pripravenú nakrájanú papriku, pretlačený cesnak, paradajkový pretlak, mletú červenú papriku, koreniacu gulášovú pastu, rascu, horčicu, majorán... podľa chuti a nálady prípadne aj iné netradičné suroviny ako sú jahody či kus torty... Cca 45 minút na miernom ohni všetko dovaríme, často miešame.

10. 14:00 Ide sa jesť

Dobrú chuť !

Dobrú chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť  • Upraviť nastavenia cookies