Kotlíkový guláš

Cca 8 litrov vynikajúceho mäsového gulášu pripraveného v 16 litrovom smaltovanom kotlíku na horiacom borovicovom dreve. Počet porcií je priamo úmerný hladu a potrebe "pridať si dupľu" všetkých zúčastnených kuchárov a pomocníkov.

 

Počet porcií: 12

Čas prípravy: 4 h.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: star-orangestar-orangestar-orangestar-orangestar-grey

 

Kategórie: 
  

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. 10:00 Príprava cibule - koľko mäsa, toľko cibule

cibuľa 2000 g

Očistíme, pokrájame cibuľu a prečistíme si slzné kanáliky.

10:00 Príprava cibule - koľko mäsa, toľko cibule

2. Príprava mäsa - koľko cibule, toľko mäsa

hovädzie mäso - močing 1500 g

Hovädzie mäso umyjeme, odstránime z neho mastné časti a pokrájame na kocky.

Príprava mäsa - koľko cibule, toľko mäsa

3. Mäsa ešte nie je dosť

bravčové pliecko 500 g

Bravčové mäso umyjeme, odstránime z neho veľmi mastné časti a pokrájame na kocky.

Mäsa ešte nie je dosť

4. Skôr než zahájime práce v samotnom kotlíku: Príprava zemiakov, papriky, cesnaku, koreniacich prísad a pod.

zemiaky 500 g  paprika 500 g  cesnak 4 strúčiky

Zemiaky očistíme, umyjeme a necháme vcelku namočené vo vode. Papriku umyjeme, vyčistíme a pokrájame na prúžky. Cesnak očistíme. Koreniace prísady a vodu máme po ruke, aby sme zbytočne nemuseli odbiehať od ohňa, varechy, kotlíka, piva, vína, rumu, borovičky...

Skôr než zahájime práce v samotnom kotlíku: Príprava zemiakov, papriky, cesnaku, koreniacich prísad a pod.

5. 11:00 Začíname variť

masť bravčová 350 g  soľ 4 ČL

V ohnisku rozložíme oheň, drevo necháme prehorieť tak, aby sa nám vytvorila sálajúca pahreba. Kotlík zavesíme nad oheň, vložíme do neho masť a necháme ju roztopiť. Pridáme cibuľu a 30 minút ju za občasného premiešania smažíme nad miernym ohňom. Posolíme.

11:00 Začíname variť

6. 11:30 Pridávame hovädzie

korenie čierne mleté 1 ČL  voda 3 l

Kotlík s cibuľou zložíme z ohňa a vyzveme niektorého z pomocníkov aby nám nalial pivo a podal pripravené hovädzie. Hovädzie vložíme k cibuli do kotlíka, vrátime ho na udržiavaný mierny oheň a mäso necháme zatiahnuť. Prisypeme korenie a nalejeme vodu. Varíme 45 minút pod pokrievkou, občas premiešavame.

11:30 Pridávame hovädzie

7. 12:15 Pridávame bravčové

Kotlík zložíme z ohňa, pridáme bravčové. Mäsá spolu varíme pod pokrievkou 30 minút.

12:15 Pridávame bravčové

8. 12:45 Nastrúhame zemiaky

Kotlík odložíme z ohňa a priamo do neho na hrubom strúhadle nastrúhame pripravené zemiaky. Všetko spolu ďalej varíme 30 minút, často miešame aby nám gulášik neprihorel. Súčasne dopĺňame tekutiny do nášho osobného kotla nakoľko je práca pri ohni vyčerpávajúca a odvodňujúca.

12:45 Nastrúhame zemiaky

9. 13:15 Pomaly sa varenie chýli ku koncu - posledné ingrediencie

paradajkový pretlak 100 g  paprika červená mletá 3 ČL  papriková pasta - pikantná 50 g  rasca drvená 1 ČL  horčica plnotučná 2 ČL  majoránka 1 PL

Do kotlíka pridáme pripravenú nakrájanú papriku, pretlačený cesnak, paradajkový pretlak, mletú červenú papriku, koreniacu gulášovú pastu, rascu, horčicu, majoránku... podľa chuti a nálady prípadne aj iné netradičné suroviny ako sú jahody či kus torty... Cca 45 minút na miernom ohni všetko dovaríme, často miešame.

13:15 Pomaly sa varenie chýli ku koncu - posledné ingrediencie

10. 14:00 Ide sa jesť

Dobrú chuť !

14:00 Ide sa jesť

Dobrú chuť!

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť