Všetky recepty > Hlavné jedlá > Mäso > Hovädzie mäso

Kotlíkový guláš

Cca 8 litrov vynikajúceho mäsového gulášu pripraveného v 16 litrovom smaltovanom kotlíku na horiacom borovicovom dreve. Počet porcií je priamo úmerný hladu a potrebe "pridať si dupľu" všetkých zúčastnených kuchárov a pomocníkov.

 

Počet porcií: 12

Čas prípravy: 4 h.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: star-orangestar-orangestar-orangestar-orangestar-orange

 

Kategórie: 
  

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. 10:00 Príprava cibule - koľko mäsa, toľko cibule

cibuľa 2000 g

Očistíme, pokrájame cibuľu a prečistíme si slzné kanáliky.

10:00 Príprava cibule - koľko mäsa, toľko cibule

2. Príprava mäsa - koľko cibule, toľko mäsa

hovädzie mäso - močing 1500 g

Hovädzie mäso umyjeme, odstránime z neho mastné časti a pokrájame na kocky.

Príprava mäsa - koľko cibule, toľko mäsa

3. Mäsa ešte nie je dosť

bravčové pliecko 500 g

Bravčové mäso umyjeme, odstránime z neho veľmi mastné časti a pokrájame na kocky.

Mäsa ešte nie je dosť

4. Skôr než zahájime práce v samotnom kotlíku: Príprava zemiakov, papriky, cesnaku, koreniacich prísad a pod.

zemiaky 500 g  paprika 500 g  cesnak strúčiky

Zemiaky očistíme, umyjeme a necháme vcelku namočené vo vode. Papriku umyjeme, vyčistíme a pokrájame na prúžky. Cesnak očistíme. Koreniace prísady a vodu máme po ruke, aby sme zbytočne nemuseli odbiehať od ohňa, varechy, kotlíka, piva, vína, rumu, borovičky...

Skôr než zahájime práce v samotnom kotlíku: Príprava zemiakov, papriky, cesnaku, koreniacich prísad a pod.

5. 11:00 Začíname variť

masť bravčová 350 g  soľ ČL

V ohnisku rozložíme oheň, drevo necháme prehorieť tak, aby sa nám vytvorila sálajúca pahreba. Kotlík zavesíme nad oheň, vložíme do neho masť a necháme ju roztopiť. Pridáme cibuľu a 30 minút ju za občasného premiešania smažíme nad miernym ohňom. Posolíme.

11:00 Začíname variť

6. 11:30 Pridávame hovädzie

korenie čierne mleté ČL  voda l

Kotlík s cibuľou zložíme z ohňa a vyzveme niektorého z pomocníkov aby nám nalial pivo a podal pripravené hovädzie. Hovädzie vložíme k cibuli do kotlíka, vrátime ho na udržiavaný mierny oheň a mäso necháme zatiahnuť. Prisypeme korenie a nalejeme vodu. Varíme 45 minút pod pokrievkou, občas premiešavame.

11:30 Pridávame hovädzie

7. 12:15 Pridávame bravčové

Kotlík zložíme z ohňa, pridáme bravčové. Mäsá spolu varíme pod pokrievkou 30 minút.

12:15 Pridávame bravčové

8. 12:45 Nastrúhame zemiaky

Kotlík odložíme z ohňa a priamo do neho na hrubom strúhadle nastrúhame pripravené zemiaky. Všetko spolu ďalej varíme 30 minút, často miešame aby nám gulášik neprihorel. Súčasne dopĺňame tekutiny do nášho osobného kotla nakoľko je práca pri ohni vyčerpávajúca a odvodňujúca.

12:45 Nastrúhame zemiaky

9. 13:15 Pomaly sa varenie chýli ku koncu - posledné ingrediencie

paradajkový pretlak 100 g  paprika červená mletá ČL  papriková pasta - pikantná 50 g  rasca drvená ČL  horčica plnotučná ČL  majoránka PL

Do kotlíka pridáme pripravenú nakrájanú papriku, pretlačený cesnak, paradajkový pretlak, mletú červenú papriku, koreniacu gulášovú pastu, rascu, horčicu, majoránku... podľa chuti a nálady prípadne aj iné netradičné suroviny ako sú jahody či kus torty... Cca 45 minút na miernom ohni všetko dovaríme, často miešame.

13:15 Pomaly sa varenie chýli ku koncu - posledné ingrediencie

10. 14:00 Ide sa jesť

Dobrú chuť !

14:00 Ide sa jesť

Dobrú chuť!

Najpopulárnejšie recepty

  viac  

Staň sa našim fanúšikom!
Recept dňa
Obľúbené vyhľadávania

Recepty na jedlá pre deti
Recepty pre domácu pekárničkuRecepty pre ActiFry 2v1Recepty pre parný hrniec
Recepty francúzskej kuchyneRecepty poľskej kuchyneRecepty indickej kuchyneRecepty českej kuchyneRecepty talianskej kuchyneRecepty maďarskej kuchyneRecepty ázijskej kuchyneRecepty slovenskej kuchyne
Recepty na letné grilovanieVianočné receptyVeľkonočné receptyHalloween
Surová strava - raw food
Sezónne recepty
Vegánske recepty
Vegetariánske recepty

© 2011-2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť