svetvomne.sk

Koláčiky s tvarohom

Kysnuté koláče s tvarohovou plnkou a kompótom z jabĺk.

 

Počet porcií: 16

Čas prípravy: 1 h. 20 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie: 
 

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. Cesto

mlieko polotučné 1,5% 250 ml  droždie čerstvé 30 g  cukor kryštálový 1 ČL  múka hladká 500 g  maslo 150 g  cukor práškový 120 g  vaječný žĺtok 2 ks  vajce slepačie 1 ks  soľ 1 štipka  citrónová kôra ½ ČL  rum 2 PL

V teplom mlieku, z časti uvedeného množstva, necháme z droždia a cukru vzísť kvások. Do misy nasypeme múku, pridáme rozpustené vychladené maslo, cukor, žĺtky, vajíčko, štipku soli, citrónovú kôru, rum a kvások. Dobre vymiesime cesto.

Cesto

2. 

Cesto necháme 30 minút na teplom mieste vykysnúť.

3. Jablkový kompót

jablká 600 g  voda 100 ml  cukor kryštálový 60 g  škorica mletá 1 ČL  korenie klinčeky celé 3 ks

Jablká očistíme, odstránime jaderníky a pokrájame na osminy. Vložíme ich do hrnca, pridáme vodu, cukor, škoricu a klinčeky. Varíme za občasného miešania 15 minút. Šťavu z kompótu zlejeme a jablká necháme vychladnúť. Na koláč môžeme použiť aj sterilizovaný jablkový kompót.

Jablkový kompót

4. Tvarohová plnka

tvaroh jemný mäkký 250 g  vajce slepačie 1 ks  cukor vanilkový 20 g

Tvaroh vymiešame s vajíčkom a vanilkovým cukrom.

Tvarohová plnka

5. Koláčiky

Z kysnutého cesta urobíme 16 kusov guľôčok a poukladáme ich v dostatočných odstupoch od seba na plechy vystlané papierom na pečenie. Necháme 10 minút podkysnúť.

Koláčiky

6. 

Miskou guľôčky roztlačíme na okrúhle placky.

7. 

Do stredu koláčikov naložíme tvarohovú plnku a lyžicou ju roztlačíme, nie až po okraj.

8. 

vaječný bielok 2 ks

Na plnku poukladáme kompótované jablká a okraje koláčov potrieme rozšľahaným bielkom. Bielky nám zostali z vajíčok, z ktorých sme žĺtky použili do cesta.

9. 

Pečieme v rozohriatej rúre na 180 - 200°C 15 - 20 minút.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť