svetvomne.sk

Jablkovo-makový koláč

Krehký koláč so šťavnatou plnkou plnou zdraviu prospešných ingrediencií.

 

Počet porcií: 8

Čas prípravy: 1 h. 30 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie: 
  

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. Cesto

múka hladká 250 g  cukor práškový 50 g  maslo 150 g  vajce slepačie 1 ks

Do misy navážime múku, pridáme cukor, nakrájané maslo a vajíčko.

Cesto

2. 

Vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme pol hodinu v chlade odpočívať.

3. Plnka

mlieko polotučné 1,5% 250 ml  mak mletý 180 g

V hrnci zohrejeme mlieko do varu, prisypeme mletý mak a premiešame.

Plnka

4. 

semienka ľanové 30 g

Ľanové semienka pomelieme na kávovom mlynčeku.

5. 

semienka slnečnicové 50 g

Slnečnicové semienka posekáme v kuchynskom sekáčiku.

6. 

cukor práškový 100 g

Oboje semienka nasypeme spolu s cukrom k maku a premiešame. Necháme vychladnúť.

7. 

jablká 400 g

Jablká ošúpeme a na hrubé slížiky nastrúhame.

8. 

cukor práškový 50 g

K jablkám primiešame cukor...

9. 

... a mak.

10. 

múka hladká

Cesto vyberieme z chladu a časť z neho na pomúčenej doske rozvaľkáme. Vykrojíme motívy podľa príležitosti a uložíme ich do chladničky.

11. 

múka hladká

Skrojky zmiesime s oddelenou časťou a rozvaľkáme ich do tvaru kruhu na pomúčenej doske. Z papiera na pečenie si vystrihneme kruh o veľkosti vnútorného rozmeru formy. Papier položíme na cesto a pomocou neho cesto obrátime a vložíme do formy.

12. 

Okraje cesta vytlačíme po okraj formy.

13. 

Na cesto rozotrieme plnku.

14. 

vajce slepačie  kandizované ovocie mix

Na plnku poukladáme vykrojené motívy, tie potrieme rozšahaným vajíčkom a posypeme kandizovaným ovocím. Koláč vo vyhriatej rúre pri teplote 170-180°C upečieme. Pečieme asi 35-40 minút.

15. 

Upečený koláč necháme dobre vychladnúť, potom ho pomocou papiera na ktorom sme ho piekli jednoducho presunieme na servírovací tanier. Pokrájame a podávame.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť