Všetky recepty > Raňajky > Racio raňajky

Domáci jogurt

Príprava domáceho jogurtu, ktorý je oveľa chutnejší a lacnejší ako jeho bratia z obchodov.

 

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: star-orangestar-orangestar-greystar-greystar-grey

 

Kategórie: 
 

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. Príprava mlieka

mlieko plnotučné 3,5% 1 l

Čerstvé mlieko nalejeme do hrnca a zohrejeme ho na teplotu 82-85°C.

Príprava mlieka

2. 

Ohriate mlieko prelejeme do čistej plastovej nádoby, ktorú sme predtým vypláchli dokonale vriacou vodou, je dobre uzatvárateľná a vhodná na uskladnenie potravín. Môžeme ho naliať aj do skleneného, alebo porcelánového pohára na ktorý máme vhodné, nie kovové viečko. Mlieko vychladíme na teplotu 48-50°C.

3. Jogurtová kultúra

jogurt biely 3 PL

Do mlieka vychladeného na požadovanú teplotu zamiešame 3 polievkové lyžice bieleho jogurtu so živými mikroorganizmami. Na výrobu prvého jogurtu si zadovážime kvalitný biely jogurt. Pri výrobe ďalších dávok si z vyrobeného necháme vždy 3 polievkové lyžice, ktoré použijeme na založenie ďalšieho jogurtu. Po určitom čase je zas dobré založiť jogurt ako na začiatku.Mlieko s jogurtom premiešame, nádobu uzatvoríme.

Jogurtová kultúra

4. Tvorba jogurtu

Do prenosnej chladničky (chladiaceho plastového boxu, kempingovej chladničky)vložíme hrubšiu deku. Do deky položíme nádobu so založeným jogurtom. Box uzatvoríme. Tvorba jogurtu prebehne za 5 hodín.

Tvorba jogurtu

5. 

Po tomto čase nádobu s hotovým jogurtom vyberieme, a preložíme do kuchynskej chladničky. Takto pripravený jogurt môžeme konzumovať 5 - 7 dní.

6. Podávame, používame

Jogurt môžeme podávať s ovocným džemom, ktorý do jogurtu jednoducho vložíme, prípadne zamiešame. Môžeme do neho pridať ovsené vločky aj čerstvé ovocie. Z čistého tiež pripravujeme jogurtové dresingy s príchuťami, alebo ho používame do smotanových polievok namiesto smotany. Výborný je z neho upečený Koláč zo zakysaného mlieka

Dobrú chuť!

Staň sa našim fanúšikom!
Najpopulárnejšie recepty

  Viac  

Obľúbené vyhľadávania

© 2011-2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť