Všetky recepty > Prílohy a pečivo > Zemiakové prílohy

Domáce zemiakové lokše

Recept na prípravu chutných zemiakových lokší. Podávame ako prílohu k pečenej kačke či husi, alebo ich plníme slanými (kačacia pečienka) alebo sladkými (makovou, orechovou...) plnkami. Príprava je jednoduchá ale zamúčia celú kuchyňu :) Stoja však za to :)

 

Počet porcií: 18

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: star-orangestar-orangestar-orangestar-orangestar-orange

 

Kategórie: 
 

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. 

zemiaky 1 kg

Zemiaky uvaríme vo vode do  takmer mäkka. Nesmú byť tvrdé a nesmú sa ani rozpadať. Necháme ich dobre vychladnúť. Preto je lepšie variť ich deň pred prípravou lokší.

2. 

Studené zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemno do hlbokej misy.

3. 

múka hladká 300 g  soľ

Prisypeme múku, trošku soli a miesime.

4. 

Cesto preložíme na dosku posypanú múkou a miesime a miesime ďalej. Keď sa nám zdá že je cesto hotové, jemné a kompaktné, vytvoríme z neho valček dlhý asi 45 cm. Valček rozkrájame na 2,5 cm dlhé kúsky.

5. 

Z každého kúska postupne rozvaľkáme, na pomúčenej doske, okrúhlu lokšu o priemere 22 cm.

6. 

Pečieme na horúcej kovovej platni a keďže ju doma nemáme tak najlepšia je horúca keramická panvica. Pečieme samozrejme na sucho. Lokšu ľahko oprášime a položíme na panvicu. Krátko pečieme...

7. 

...a obrátime. Upečieme z druhej strany. Počas pečenia, ak sme dobre spracovali cesto, sa bude lokša nafukovať, preto ju jemne pritláčame obracačkou na dno panvice. Lokšu vyložíme, z panvice papierovou utierkou zotrieme prepečené zbytky múky a pokračujeme v pečení ďalšou lokšou.

8. 

masť kačacia  maslo  masť bravčová

Upečenú lokšu potrieme z jednej strany, najlepšie rozpustenou kačacou masťou, ale môžeme aj rozpusteným maslom zmiešaným s trochou bravčovej masti.

9. 

Pečená kačica - najjednoduchší spôsob prípravy recept  Pečená kačica na mede s hroznovou omáčkou recept  Pečená kačka na pomarančoch recept

Lokše kladieme na seba. Pri kladení na seba sa vždy druhá strana premastí od spodnej. Udržujeme v teple. Ak si lokše pripravíme vopred skladujeme ich zabalené vo fólii v chladničke. Pred podávaním ich odbalíme z fólie a zohrejeme zakryté v rúre, v ktorej sa nám práve dopeká kačica.

Dobrú chuť!

Staň sa našim fanúšikom!
Najpopulárnejšie recepty

  Viac  

Obľúbené vyhľadávania

© 2011-2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť