Všetky recepty > Prílohy a pečivo > Zemiakové prílohy

Domáce zemiakové lokše

Recept na prípravu chutných zemiakových lokší. Podávame ako prílohu k pečenej kačke či husi, alebo ich plníme slanými (kačacia pečienka) alebo sladkými (makovou, orechovou...) plnkami. Príprava je jednoduchá ale zamúčia celú kuchyňu :) Stoja však za to :)

 

Počet porcií: 18

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: star-orangestar-orangestar-orangestar-orangestar-orange

 

Kategórie: 
 

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. 

zemiaky kg

Zemiaky uvaríme vo vode do  takmer mäkka. Nesmú byť tvrdé a nesmú sa ani rozpadať. Necháme ich dobre vychladnúť. Preto je lepšie variť ich deň pred prípravou lokší.

2. 

Studené zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemno do hlbokej misy.

3. 

múka hladká 300 g  soľ

Prisypeme múku, trošku soli a miesime.

4. 

Cesto preložíme na dosku posypanú múkou a miesime a miesime ďalej. Keď sa nám zdá že je cesto hotové, jemné a kompaktné, vytvoríme z neho valček dlhý asi 45 cm. Valček rozkrájame na 2,5 cm dlhé kúsky.

5. 

Z každého kúska postupne rozvaľkáme, na pomúčenej doske, okrúhlu lokšu o priemere 22 cm.

6. 

Pečieme na horúcej kovovej platni a keďže ju doma nemáme tak najlepšia je horúca keramická panvica. Pečieme samozrejme na sucho. Lokšu ľahko oprášime a položíme na panvicu. Krátko pečieme...

7. 

...a obrátime. Upečieme z druhej strany. Počas pečenia, ak sme dobre spracovali cesto, sa bude lokša nafukovať, preto ju jemne pritláčame obracačkou na dno panvice. Lokšu vyložíme, z panvice papierovou utierkou zotrieme prepečené zbytky múky a pokračujeme v pečení ďalšou lokšou.

8. 

masť kačacia  maslo  masť bravčová

Upečenú lokšu potrieme z jednej strany, najlepšie rozpustenou kačacou masťou, ale môžeme aj rozpusteným maslom zmiešaným s trochou bravčovej masti.

9. 

Pečená kačica - najjednoduchší spôsob prípravy  Pečená kačica na mede s hroznovou omáčkou  Pečená kačka na pomarančoch

Lokše kladieme na seba. Pri kladení na seba sa vždy druhá strana premastí od spodnej. Udržujeme v teple. Ak si lokše pripravíme vopred skladujeme ich zabalené vo fólii v chladničke. Pred podávaním ich odbalíme z fólie a zohrejeme zakryté v rúre, v ktorej sa nám práve dopeká kačica.

Dobrú chuť!

Recept dňa
Staň sa našim fanúšikom!
Najpopulárnejšie recepty

  Viac  

Obľúbené vyhľadávania

Recepty na jedlá pre deti
Recepty pre domácu pekárničkuRecepty pre ActiFry 2v1Recepty pre parný hrniec
Recepty francúzskej kuchyneRecepty poľskej kuchyneRecepty indickej kuchyneRecepty českej kuchyneRecepty talianskej kuchyneRecepty maďarskej kuchyneRecepty ázijskej kuchyneRecepty slovenskej kuchyne
HalloweenRecepty na letné grilovanieVianočné receptyVeľkonočné recepty
Surová strava - raw food
Sezónne recepty
Vegánske recepty
Vegetariánske recepty

© 2011-2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť