Všetky recepty > Hlavné jedlá

Domáca bravčová masť a oškvarky

Klasická bravčová masť je nenahraditeľná ingrediencia mnohých pokrmov. Jej domáca príprava - vytápanie slaniny na škvarenie - je jednoduchý postup ktorého výsledkom sú čisté, kvalitné produkty - bravčová masť a oškvarky.

 

Čas prípravy: 1 h. 20 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: star-orangestar-orangestar-orangestar-orangestar-grey

 

Kategórie: 
 

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. Masť

slanina bravčová na škvarenie 2 kg

Slaninu na škvarenie umyjeme a pokrájame na kocky približne 2x2cm veľké. Vložíme ju do hrnca a na miernom ohni za častého miešania vytápame.

Masť

2. 

Počas vytápania postupne odoberáme naberačkou vzniknutú tekutinu - masť...

3. 

...a cez sitko ju nalievame do pripravených čistých nádob, najlepšie sklených alebo smaltovaných. Slaninu zachytenú na sitku vraciame späť do hrnca.

4. 

Naplnené nádoby necháme vychladiť, uložíme do chladničky a necháme stuhnúť. Z  uvedeného množstva slaniny získame asi 1300 g masti. Takto pripravenú masť skladujeme v chladničke a môžeme ju používať niekoľko mesiacov.

5. Oškvarky

mlieko plnotučné 3,5% 1 PL  soľ 1 ČL

Po odobratí masti nám zostanú v hrnci oškvarky. Tie na prudkom ohni s pridaním lyžice mlieka rýchlo, za stáleho miešania, osmažíme (30sekúnd). Po odstavení z ohňa pridáme soľ a premiešame.

Oškvarky

6. 

Z uvedeného množstva slaniny získame asi 450 g oškvarkov. Tie môžeme použiť na prípravu pagáčov, oškvarkovej pomazánky alebo ich priamo konzumovať s chlebíkom.

Dobrú chuť!

Recept dňa
Staň sa našim fanúšikom!
Najpopulárnejšie recepty

  Viac  

Obľúbené vyhľadávania

Recepty na jedlá pre deti
Recepty pre ActiFry 2v1Recepty pre parný hrniecRecepty pre domácu pekárničku
Recepty poľskej kuchyneRecepty indickej kuchyneRecepty českej kuchyneRecepty talianskej kuchyneRecepty maďarskej kuchyneRecepty ázijskej kuchyneRecepty slovenskej kuchyneRecepty francúzskej kuchyne
Vianočné receptyVeľkonočné receptyHalloweenRecepty na letné grilovanie
Surová strava - raw food
Sezónne recepty
Vegánske recepty
Vegetariánske recepty

© 2011-2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť