Domáca bravčová masť a oškvarky

Klasická bravčová masť je nenahraditeľná ingrediencia mnohých pokrmov. Jej domáca príprava - vytápanie slaniny na škvarenie - je jednoduchý postup ktorého výsledkom sú čisté, kvalitné produkty - bravčová masť a oškvarky.

 

Čas prípravy: 1 h. 20 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: star-orangestar-orangestar-orangestar-orangestar-grey

 

Kategórie: 
 

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. Masť

slanina bravčová na škvarenie 2 kg

Slaninu na škvarenie umyjeme a pokrájame na kocky približne 2x2cm veľké. Vložíme ju do hrnca a na miernom ohni za častého miešania vytápame.

Masť

2. 

Počas vytápania postupne odoberáme naberačkou vzniknutú tekutinu - masť...

3. 

...a cez sitko ju nalievame do pripravených čistých nádob, najlepšie sklených alebo smaltovaných. Slaninu zachytenú na sitku vraciame späť do hrnca.

4. 

Naplnené nádoby necháme vychladiť, uložíme do chladničky a necháme stuhnúť. Z  uvedeného množstva slaniny získame asi 1300 g masti. Takto pripravenú masť skladujeme v chladničke a môžeme ju používať niekoľko mesiacov.

5. Oškvarky

mlieko plnotučné 3,5% 1 PL  soľ 1 ČL

Po odobratí masti nám zostanú v hrnci oškvarky. Tie na prudkom ohni s pridaním lyžice mlieka rýchlo, za stáleho miešania, osmažíme (30sekúnd). Po odstavení z ohňa pridáme soľ a premiešame.

Oškvarky

6. 

Z uvedeného množstva slaniny získame asi 450 g oškvarkov. Tie môžeme použiť na prípravu pagáčov, oškvarkovej pomazánky alebo ich priamo konzumovať s chlebíkom.

Dobrú chuť!

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť