RECEPTY

Domáca bravčová masť a oškvarky

Domáca bravčová masť a oškvarky

Klasická bravčová masť je nenahraditeľná ingrediencia mnohých pokrmov. Jej domáca príprava - vytápanie slaniny na škvarenie - je jednoduchý postup ktorého výsledkom sú čisté, kvalitné produkty - bravčová masť a oškvarky.

recept,fotorecept,slanina bravčová na škvarenie,Bravčové mäso,Fašiangy,Bezlepkové

Bravčové mäso

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

1 h. 20 min.

Náročnosť

stredná

 

Ingrediencie

Ingrediencie

mlieko plnotučné 3,5%1polievková lyžica
slanina bravčová na škvarenie2kilogramy
soľ1čajová lyžička

 

Recept

1. Masť

slanina bravčová na škvarenie 2 kilogramy

Slaninu na škvarenie umyjeme a pokrájame na kocky približne 2x2cm veľké. Vložíme ju do hrnca a na miernom ohni za častého miešania vytápame.

2. 

Počas vytápania postupne odoberáme naberačkou vzniknutú tekutinu - masť...

3. 

...a cez sitko ju nalievame do pripravených čistých nádob, najlepšie sklených alebo smaltovaných. Slaninu zachytenú na sitku vraciame späť do hrnca.

4. 

Naplnené nádoby necháme vychladiť, uložíme do chladničky a necháme stuhnúť. Z  uvedeného množstva slaniny získame asi 1300 g masti. Takto pripravenú masť skladujeme v chladničke a môžeme ju používať niekoľko mesiacov.

5. Oškvarky

mlieko plnotučné 3,5% 1 polievková lyžica  soľ 1 čajová lyžička

Po odobratí masti nám zostanú v hrnci oškvarky. Tie na prudkom ohni s pridaním lyžice mlieka rýchlo, za stáleho miešania, osmažíme (30sekúnd). Po odstavení z ohňa pridáme soľ a premiešame.

6. 

Z uvedeného množstva slaniny získame asi 450 g oškvarkov. Tie môžeme použiť na prípravu pagáčov, oškvarkovej pomazánky alebo ich priamo konzumovať s chlebíkom.

Dobrú chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť  • Upraviť nastavenia cookies