RECEPTY

Bravčová šunka zo šunkovaru

Bravčová šunka zo šunkovaru

Domáca dusená šunka so 100% obsahom bravčového mäsa, bez konzervantov a ďalších prídavných látok. Šunka má po uvarení prírodnú farbu a chuť vareného mäsa. Je tou najvhodnejšou šunkou pre deti.
Z uvedeného množstva mäsa získame asi 650 g šunky.

recept,fotorecept,bravčové stehno,Bravčové mäso,Fašiangy,Bezlepkové,Bezlaktózové

Bravčové mäso

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

2 h. 40 min.

Náročnosť

stredná

 

Ingrediencie

Ingrediencie

bravčové stehno1kilogram
cukor kryštálový1čajová lyžička
soľ12gramov
voda100mililitrov

 

Recept

1. 

bravčové stehno 1 kilogram

Čerstvé bravčové mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky rôznej veľkosti.

2. 

voda 100 mililitrov  soľ 12 gramov  cukor kryštálový 1 čajová lyžička

Vo vode rozpustíme soľ a cukor. Roztokom zalejeme mäso a poriadne premiešame. Miešame asi 10 minút, roztok sa vsiakne do mäsa.

3. 

Do šunkovaru vložíme vrecúško na varenie šunky alebo tlačenky. Do vrecúška vkladáme postupne kúsky mäsa a mäso čo najviac stláčame ku dnu. Medzi jednotlivými kúskami mäsa nesmú zostať medzery v ktorých by bol vzduch.

4. 

Dobre stlačené mäso uzavrieme v nádobe na varenie šunky prítlačným piestom (súčasť šunkovaru) a šunkovar uložíme na 48 hodín do chladničky.

5. 

Po dvoch dňoch vložíme šunkovar do vody. Voda musí siahať asi 1,5 cm pod horný okraj šunkovaru. Šunkovar nesmie byť celý pod vodou, do šunky sa nesmie dostať voda.

6. 

Šunku varíme 2,5 hodiny pri teplote vody 80°C. Voda nesmie vrieť. Šunka sa v podstate dusí, nie varí. Po uplynutí uvedeného času šunkovar vyberieme a necháme ho dobre vychladnúť. Pre rýchlejšie chladenie ho môžeme ponoriť do studenej vody, opäť nie celý, aby sa voda nedostala dovnútra. Potom uvoľníme prítlačný piest a uvarenú šunku z nádoby vyklopíme.

7. 

Odstránime igelitové vrecúško a šunku nakrájame.

8. 

Na tenko ju najlepšie nakrájame na elektrickom krájači.

9. 

Šunka je veľmi chutná s čerstvým chlebíkom a horčicou.

Dobrú chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť