Ako začať správne chudnúť

Úspešné chudnutie. Večná téma, o ktorú sa zaujíma väčšina z nás. Niektorí chudnúť vôbec nepotrebujú, pretože majú napr. rýchly metabolizmus. Tých je ale veľmi málo. Šťastní to ľudia, však? Ak im závidíte, nemusíte. Aj vy môžete vyzerať presne tak, ako chcete. “Len” na to budete potrebovať vytrvalosť a úsilie.

Dôvody pre chudnutie:

  1. zdravie - toto by mal byť hlavný dôvod. Zdravie je predsa najdôležitejšie a je samozrejmé, že ľudia s nadváhou ho nemajú v najlepšom stave. Trpí ich srdce, kĺby, ľahšie sa unavia, majú zníženú plodnosť, zvýšené riziko cukrovky, infarktu a mozgovej mŕtvice. Nič príjemné, však? Takže nadváha nie je iba estetický problém, ale hlavne škodí nášmu zdraviu.
  2. vzhľad - všetci chceme vyzerať dobre, to je jasné. A teraz, keď sa blíži plavková sezóna, želáme si to ešte viac. Asi každý sníva o tom, ako sa prechádza po kúpalisku a sledujú ho obdivné pohľady ostatných. Je to určite lepší prípad, ako posmešné pohľady na “pneumatiky”. S týmto dôvodom veľmi súvisí nasledujúci.
  3. získanie partnera - nebudeme si klamať, väčšina z nás neprahne po partnerovi s nadváhou. Takže ak budeme mať ideálnu váhu, máme oveľa väčšiu šancu nájsť si partnera. Samozrejme, ak si práve my nehľadáme partnera s nadváhou.

Sú pre vás tieto dôvody dostatočná motivácia na to, aby ste začali chudnúť? Výborne. Ak nie, skúste sa zamyslieť ešte raz. Ak stále nič, vyskúšajte ešte jednu drobnosť. Kúpte si krásne oblečenie, ktoré sa vám naozaj veľmi páči. Ale vo veľkosti aspoň o číslo menšej, ako je tá vaša. Chcete si ho obliecť, ale nemôžete. Stačí schudnúť a hurá do nových šiat.

Príjem a výdaj

Ľudské telo je biologický mechanizmus, ktorý by bolo možné z hľadiska metabolizmu prirovnať k motoru auta. Ak máte v aute benzín, olej a chladiacu kvapalinu, tak sa vám auto odvďačí tým že vás dovezie bez problémov tam kam potrebujete. Vy autu zabezpečíte príjem potrebných látok a motor auta ich využije, spotrebuje a premení na mechanickú prácu v podobe pohybu kolies. My ľudia si pohonné hmoty dopĺňame v podobe potravín a nápojov. Vďaka energií, ktorú obsahujú, môžeme potom prežiť, chodiť, športovať, pracovať a rozmýšľať. Problém nastáva ak do svojho tela dodávame viac než potrebuje. Prebytočná energia sa uloží pekne po celom tele v podobe tuku. Predísť priberaniu môžete len ak nájdete rovnováhu v príjme potravy a výdaji energie. Schudnete, ak spotrebujete viac energie ako príjmete.

Od pondelka začnem!

Nie, to sa asi nepodarí ;) Veľmi veľa z nás si toto povedalo a aj skúsilo. Väčšina z nás ale nevydržala. Niet sa čo čudovať. Takýto prístup nie je správny. Naplánovať si obdobie počas ktorého budeme chudnúť a ešte k tomu pomocou extrémne prísnej diéty je mýtická predstava, ktorá v reálnom svete nefunguje. Hladovková nehumánna diéta je skôr zdraviu škodlivá a udržateľná iba krátkodobo. Ak chcete schudnúť zdravo, musíte začať zdravo žiť. Takže nie drasticky od pondelka, ale pomaly, postupne upraviť stravovacie návyky a začať cvičiť. Samozrejmosťou je obmedzenie mastných a sladkých jedál. Ak chcete mať výsledok chudnutia trvalý, tento životný štýl si musíte udržať.

Ako sa pri chudnutí nevzdať?

Je pravda, že niekomu to pôjde ľahšie, inému ťažšie, napr. aj kvôli genetickým dispozíciám. Ale ak sa chce, zvládne sa všetko a schudnúť a udržať si váhu sa podarí každému. Verím, že máte chuť začať už teraz. Je to pochopiteľné, chcete byť predsa zdraví a krásni. Držím palce, aby sa to vám všetkým podarilo.

Ak sa rozhodnete zásadne zmeniť svoje stravovacie návyky, alebo užívať výživové doplnky, poraďte sa predtým so svojim lekárom alebo v lekárni.

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 8  •  Prihlásiť