Voňavé gaštany

 

Jeseň ja čas obľúbených jedlých gaštanov. Okrem toho, že sú mimoriadne chutné a pri pečení neodolateľne voňajú obsahujú dôležité vitamíny skupiny B, fosfor a draslík. Sacharidy nachádzajúce sa v gaštanoch vo forme škrobu rýchlo zasýtia. Napriek tomu, že obsahujú minimum tuku, práve kvôli škrobu majú vysokú energetickú hodnotu a preto nie sú vhodné  na konzumáciu pre ľudí s nadváhou. Najvhodnejšie na konzumáciu sú pri deti a starších ľudí. Tiež ich môžu konzumovať diabetici, pretože neobsahujú glukózu ani fruktózu.

 

 

Gaštany a ich úprava v kuchyni

Gaštany po nazbieraní  neskladujeme dlho, lebo majú tendenciu rýchlo zaplesnivieť, alebo sa vysušiť a stvrdnúť. Preto ich čo najskôr kuchynsky upravíme. Pri spracovaní väčšieho množstva ich môžeme vo forme pyré skladovať v mrazničke dlhé mesiace.

 

 

Pečené gaštany

Pečené gaštany

Gaštany umyjeme a ostrým nožom narežeme po dĺžke, prípadne do kríža, do hĺbky približne 3 - 4 mm. V jednej vrstve ich nasypeme na plech a pečieme v rúre pri vysokej teplote. Musíme dávať pozor, aby sa nespálili a preto ich čas od času na plechu premiešavame. Upečené majú stmavnutú a popraskanú kôru. Lúpeme ich horúce. Vychladnuté gaštany majú tvrdú šupku a ťažko sa šúpu.

 

Ak chceme gaštany upiecť rýchlejšie, po vysypaní na plech ich podlejeme vodou a 10 - 15 minút ich pečieme zakryté, čím sa akoby predvaria. Vodu zlejeme a gaštany dopečieme odokryté.

 

Dobrým tipom je aj nechať gaštany pred pečením namočené niekoľko hodín vo vode, pričom im treba pred namočením odrezať trochu špičku. Takto ich potom netreba narezať viac, od špičky sa sami prasknú.

 

Pečené gaštany sú najvhodnejšie na priamu konzumáciu.

 

 

Varené gaštany

Gaštany varíme v slanej, alebo sladkej vode, prípadne v mlieku. Gaštany najprv predvaríme, potom ich olúpeme a znovu dáme variť do mäkka. Takto pripravené ich melieme, mixujeme, pasírujeme či krájame. Používame na prípravu gaštanového pyré, alebo ako ingredienciu do slaných a sladkých plniek. Môžeme ich pridávať do cesta a tiež z nich pripraviť napríklad omáčku. Ako slaná plnka sú vhodné najmä do hydiny.

 

 

Domáce gaštanové pyré

Po uvarení a olúpaní gaštany pomelieme na jemnom mäsovom mlynčeku. Pomleté množstvo gaštanov odvážime a pridáme tretinové množstvo práškového cukru. Ochutíme rumom, alebo potravinárskou rumovou príchuťou. Dôkladne rozmiešame. Vzniknuté pyré môžeme ďalej spracovávať, alebo priamo podávať v pohároch so šľahačkou.

 

 

Domáce je domáce

Gaštanové pyré môžeme kúpiť hotové, mrazené v obchodoch. Avšak nám nikto nezaručí, aký je v ňom skutočný podiel gaštanov. Nie je tajomstvom, že "gaštanové pyré" dokážeme urobiť aj z tmavej fazule, jej uvarením v sladkom mlieku, pomletím a ochutením.

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 8  •  Prihlásiť