Pálenie záhy

 

 

Žalúdočná kyselina rozkladá jedlo, aby sme ho mohli stráviť a tým je pre nás dôležitá a prospešná. Problém nastáva vtedy, keď obsah žalúdka cez ochabnutý pažerák nepríjemne preteká do hrtana a ústnej dutiny. V tej chvíli cítime nepríjemné pálenia a kyslú pachuť v ústach.

 

Páli nás záha (žáha).

 

 

 

Čo môže kyslá pachuť v ústach spôsobiť?

Nádor pažeráka

Často sa tento nepríjemný pocit snažíme nejakým tým domácim liečivom potlačiť, prípadne siahneme  po niektorom voľnopredajnom lieku z lekárne.

 

Neuvedomujeme si, že nerušené prenikanie dávok žalúdočných štiav môže ľahko podnietiť vznik adenokarcinómu - nádoru pažeráka. Pálenie záhy berieme na ľahkú váhu a tak sa mnohí dostanú k lekárovi, keď je už neskoro. Pritom včasné objavenie nádoru zvyšuje šancu na prežitie a nádor v počiatočnom štádiu vývoja sa dá odstrániť pomerne jednoducho a následná medikamentózna liečba podnieti regeneráciu poškodenej sliznice pažeráka.

 

Dusivý kašeľ

Pálenie záhy podnecuje vznik ochorení dýchacích ciest. U mnohých postihnutých spôsobuje prenikanie kyselín do ústnej dutiny dusivý kašeľ a zachrípnutosť. Často sú títo pacienti liečený na chronický kašeľ či astmu a užívajú nesprávne lieky, čím sa ich stav ešte zhorší. Bronchodilatanciá spôsobia, že sa zvierač v dolnom zúžení pažeráka oslabí a cesta k výraznejšiemu prenikaniu kyseliny smerom nahor je takto uľahčená.

 

Príčiny a prevencia

Príčiny a prevencia

Hlavnou príčinou pálenia záhy sú nezdravé stravovacie návyky. Nejde tu len o konzumáciu mastných jedál či konzumovanie veľkého nekontrolovateľného množstva jedla.

 

Príčina je často v stresujúcom rýchlom skonzumovaní jedla, večernom jedení po celodennom obmedzovaní príjmu potravy a tiež v nočnom jedení. Ťažké večerné jedlo spôsobí, že v spánku je hrtan vystavený spŕške drobných kvapiek kyseliny a postihnutý to zistí vďaka pocitu kyslej chuti v ústach po prebudení.

 

Z uvedeného jasne vyplýva že dodržiavanie správnej životosprávy je tou najlepšou prevenciou pred vznikom ochorenia. Zníženie nadváhy a odbúranie tukových vankúšikov najmä z oblasti brucha tiež podstatne ovplyvňuje možnosť ochabnutia zvierača pažeráka a následný vznik pálenia záhy.

 

Úspešná liečba

Najúčinnejšou liečbou je dlhodobé, v mnohých prípadoch doživotné užívanie liekov - blokátorov kyseliny. Akútne príznaky ustúpia po štyroch až ôsmich týždňoch. Za tento čas ustúpia bolesti a poškodené sliznice sa postupne zregenerujú. Vhodné je v akútnom štádiu spať s hlavou vyššie položenou, aby sa sťažilo prenikanie žalúdočných štiav do hrtana. Samozrejmosťou je úprava stravovacích návykov, konzumovanie malých dávok jedla niekoľkokrát denne. Večerné jedlo je nutné skonzumovať tri hodiny pred spánkom a úplne treba zabudnúť na nočné návštevy chladničky a s nimi spojené jedenie. Mastné, výrazne kyslé a sladké jedla, ovocné šťavy vylúčime zo svojho jedálneho lístka.

 

 

Poznáme potraviny ktoré takmer so sto percentnou istotou spôsobujú pálenie záhy: káva, čaj, kola, cibuľa, cesnak, korenené jedlá, paradajkový pretlak, čokoláda a mentolové cukrovinky.

Ak trpíte na pálenie záhy prednostne sa im vyhnite.

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 8  •  Prihlásiť