Chytajte slnečné lúče

Slnko výrazne ovplyvňuje procesy vo vašom organizme. Jeho lúče uvádzajú do chodu zložitý mechanizmus, ktorý ovplyvňuje vyplavovanie rôznych hormónov. Slnečné svetlo pôsobí cez zrak na epifýzu, tá začne uvoľňovať hormón, ktorý dokáže odstrániť napríklad depresívnu náladu. Pokožka a nervový systém sa stávajú citlivejšími, dôležité orgány látkovej výmeny pracujú efektívnejšie. Už krátky pobyt na slnku a čerstvom vzduchu zlepšuje činnosť mozgu a zvyšuje kreativitu. Slnečné žiarenie zvyšuje tvorbu vitamínu D, ktorý spevňuje kosti, a pôsobí tak ako prevencia pred obávanou osteoporózou. Slnko je naozaj najlepší lekár, ale tak ako jeho nedostatok, škodí aj jeho prebytok. Postupujte teda pri chytaní slnečných lúčov opatrne a s rozumom. Vyhrievajte sa na slnku, ale nezabudnite podľa potreby používať ochranné krémy s UV filtrom - pleť nemá, zvlášť po zime, žiadnu vlastnú ochranu. Vašej pokožke však veľmi prospeje ak ju na niekoľko málo minút denne vystavíte slnečnému žiareniu aj bez ochranného krému. 

Prvé slnečné kúpele si doprajte s prvým jarným slnkom

 

Na slnko si postupne od jari zvykajte. Keďže na jar je počasie vrtkavé, každú voľnú chvíľu a zvlášť víkendy využite na prechádzky v slnkom zaliatej prírode. Zrušte všetky povinnosti a domáce práce odložte na čas kedy bude vonku daždivo. Veľa ľudí si myslí, že keď je vonku pekne slnečno je nutné napríklad vymaľovať byt. Oberajú sa tak o vzácne chvíle pohody a pokoja, ktoré by mohli stráviť s rodinou či priateľmi na výlete, grilovačke, alebo len prechádzkou v parku či posedením v záhradnej reštaurácii. Byt, jeho maľovanie, upratovanie a pod. je lepšie v dnešnom uponáhľanom svete odložiť na čas, kedy nám nepriaznivé počasie neumožní túlať sa po rozkvitnutých lúkach. Možno ani neviete že čerstvo vymaľované steny izby vyschnú lepšie v čase, keď začína vykurovacia sezóna.

 

Letné slnko

 

Ak ste sa postupne a poctivo celú jar so slnkom zoznamovali, horúce letné lúče vašej pokožke už tak veľmi neublížia, je už na ne zvyknutá. Viac si však treba začať chrániť zrak pred páliacim slnkom kvalitnými slnečnými okuliarmi. Dôležité je nezabudnúť na dostatočný a zvýšený príjem tekutín. Váš organizmus sa rýchlo prehreje a dostať úpal na slnku nemusí  spôsobiť ani tak samotné slnko ako vaša nedisciplinovanosť v pitnom režime.

 

Slnko pri mori

Slnko pri mori

 

Všetci vieme, že slnečné žiarenie v prímorských letoviskách je oveľa intenzívnejšie ako v domácich podmienkach oddychujúcich. Napriek tomu túto skutočnosť mnohí z vás podcenia, a prvým dňom dovolenky si po dlhodobom pobyte na slnku pokazia všetky dni ostatné. Príchodom k moru začína pre váš  organizmus nové zoznamovanie sa so slnkom. Hoci je to stále to isté na oblohe, predsa musíte začať akoby ste sa s ním ešte nepoznali. Dôležité je hlavne vynechať priamy pobyt na ňom v čase obeda a poobednej horúčavy. Možno je v tomto smere dobré odsledovať zvyklosti domácich, ktorí často popoludňajšiu siestu trávia oddychom v tieni. Použitie kvalitných ochranných krémov, slnečných okuliarov a pokrývky hlavy je nevyhnutná, ak sa na pláži zabudnete v čase obeda, alebo sa len po priamom slnku niekam peši presúvate.

 

Opaľujete sa radi "hore bez"?

 

Nie v každej krajine, kam sa za letným slnkom vyberiete si môžete takéto príjemné opaľovanie a kúpanie dovoliť.

 

Chorvátsko je voči takémuto opaľovaniu veľmi benevolentné. Je to krajina, ktorá disponuje veľkým množstvom nudistických pláží.

 

Taliansko nerado vidí nahých ľudí na pláži. V tejto krajine je minimum nudistických pláží. Opaľovanie "hore bez" tolerujú viac na severe Talianska. V južnom Taliansku vám mimo uzavretých nudistických pláží hrozí za odhaľovanie finančná pokuta.

 

Francúzsko s nahotou nemá žiadny problém. Opaľovať sa "hore bez" môžete takmer na všetkých plážach. Pre nudistov sú vyhradené pláže. V samotnom Francúzsku dokonca existuje naháčom vyhradený celý ostrov Ile du Levant. Vznikol tu raj naturistov, kde majú dokonca vyhlásené svoje pravidlá a nahotu prikazuje mestská vyhláška. Bez šiat sa tu chodí nielen do mora, ale aj na nákupy, do reštaurácií a pod.  Podľa návštevníkov, ktorí na tomto ostrove strávili dovolenku, vraj ale na ostrove panuje neprekonateľná nuda.

 

Grécko si privyklo na odhalené turistky na plážach. Grékyne však odhalené nikdy nestretnete. Väčšina ostrovov  je vďaka  rozvinutému turistickému ruchu  bohatá na nudistické pláže.

 

Bulharsko vám opaľovanie bez podprsenky tiež nezakazuje. Ohrozujú vás skôr domáci mladíci, ktorí takto odhalenú ženu berú ako výzvu. Dokonca ich môžete stretnúť ako nakúkajú cez ploty uzavretých nudistických pláží a "špehujú", nezriedka s fotoaparátom v ruke.

 

Egypt vám "hore bez" toleruje iba na hotelových plážach. V prípade verejných pláží je skladanie vrchných dielov plaviek nie síce trestný čin, ale nevyhnete sa nepríjemným poznámkam domácich. Egypťanky vždy stretnete na pláži v dlhých čiernych šatách, v ktorých sa chodia kúpať aj do mora. Nudistické pláže sú úplne zakázané.

 

TureckoTunis má pri naháčoch rovnaké pravidlá ako Egypt.

 

Dominikánska republika. Opaľovanie a kúpanie sa bez plavkovej podprsenky je dovolené len pri bazénoch hotelov. Za takéto opaľovanie sa na pláži platí vysoká peňažná pokuta. Nudizmus je mimo vyhradených pláži tiež úplne zakázaný.

 

Thajsko - krajina budhizmu striktne zakazuje nahotu na plážach. V prípade porušenia tohto zákazu vám thajskí policajti naparia vysokú pokutu. Vrch plaviek môžete odložiť len pri hotelových bazénoch, alebo na plážach patriacich k hotelu v ktorom máte ubytovanie.

 

Čo dodať?

 

Aj keď opaľovanie či už hore bez, alebo na naháča neuznávate a domnievate sa , že nahota by mala zostať intímnou záležitosťou vedzte, že slnečný kúpeľ pre ozaj celé telo je veľmi zdravý, a sem - tam, podľa možností, si ho treba dopriať. Vždy však zvážte postoj domácich, tolerujte ich tradície, náboženstvo a dodržte ich zákony.

 

Posledné jesenné lúče

Posledné jesenné lúče

 

Ak ste s prijímaním slnka správne zaobchádzali, vaše telo je dostatočne nabité jeho energiou. S prichádzajúcou jeseňou ohnivá guľa na oblohe slabne. Napriek tomu využite možnosť chytiť posledné lúče slnka, lebo čas strávený v lesoch a parkoch, plných farebných listov zo stromov, vám prinesie kvalitný základ pre udržanie zdravia počas daždivých a chladných zimných dní.

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 8  •  Prihlásiť