púpava lekárska

Rastlina, ktorá sa považuje za burinu, je významnou liečivou bylinou. Kvitne od apríla do októbra a zbierajú sa všetky časti rastliny: kvet, listy a koreň.

 

IMG_20160415_131344-(1).jpg

Celá rastlina je jedlá, špecifická svojou horkastou chuťou. Pôsobí močopudne a pomáha pri zápaloch močových ciest. Podporuje vylučovanie žalúdočných štiav a žlče. Zlepšuje činnosť pankreasu, pomáha pri dne, cukrovke a reumatizme. Čistí krv, pomáha tým znižovať krvný tlak a zlepšuje činnosť srdca. Pomáha pri chronickej únave a lieči mnohé kožné ochorenia. Listy obsahujú množstvo vitamínov, minerálov, horčiny a saponíny. Mladé listy môžeme pridávať do zeleninových šalátov, prípadne ich konzumovať ako samostatný šalát z púpavových listov poliaty len citrónovou šťavou. Denná konzumácia hrste púpavových listov po dobu šiestich týždňov dodá ľudskému telu množstvo chlorofylu a inulínu a telo detoxikuje. Z čerstvého alebo sušeného koreňa pripravujeme liečivé čaje prečisťujúce krv. Z kvetov je vhodné variť zdraviu prospešný sirup, z ktorého si môžeme ešte aj na vianoce upiecť chutné vianočné pečivo.

 

 

 

Merné jednotky

g

 

Recept dňa
Staň sa našim fanúšikom!
Najpopulárnejšie recepty

  Viac  

Obľúbené vyhľadávania

Recepty na jedlá pre deti
Recepty pre ActiFry 2v1Recepty pre parný hrniecRecepty pre domácu pekárničku
Recepty talianskej kuchyneRecepty maďarskej kuchyneRecepty ázijskej kuchyneRecepty slovenskej kuchyneRecepty francúzskej kuchyneRecepty poľskej kuchyneRecepty indickej kuchyneRecepty českej kuchyne
Veľkonočné receptyHalloweenRecepty na letné grilovanieVianočné recepty
Surová strava - raw food
Sezónne recepty
Vegánske recepty
Vegetariánske recepty

© 2011-2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť