badián

Badián je hviezdicovitý plod zo stromu anízovec pravý. Aromatický plod sa používa do koláčov, zákuskov, likérov, vareného vína, čajov, zaváraného ovocia, na pečené mäso a pod. Badián sa odporúča kupovať celý a mlieť ho je najlepšie pred použitím, pretože jeho vôňa rýchlo vyprcháva.

 

IMG_2163.jpg

Pokrmom dodáva sladko-korenistú chuť. Je nepostrádateľnou ingredienciou v čínskej a indickej kuchyni. Badián je nielen voňavý ale aj účinne liečivý. Obsahuje množstvo minerálnych látok a vitamínov. Podporuje imunitu, je vhodný pri chrípke, nádche, kašli - uvoľňuje hlieny a pomáha zabezpečovať zdravie dýchacích ciest. Podporuje a urýchľuje trávenie, odstraňuje plynatosť, uvoľňuje kŕče v bruchu a je vhodným liečivom pri hnačke. Pomáha pri reumatizme a odstraňuje bolesti kĺbov. Má antiseptické účinky, bojuje proti plesniam, kvasinkám a prispieva k čistej pokožke. Stimuluje tvorbu materského mlieka. Má tiež pozitívne účinky na psychiku, pomáha odstrániť stres, strach a plachosť. Pri dávkovaní badiánu je namieste opatrnosť, vo väčšom množstve je toxický a môže spôsobovať alergie.

 

 

 

Merné jednotky

g

 

Recept dňa
Staň sa našim fanúšikom!
Najpopulárnejšie recepty

  Viac  

Obľúbené vyhľadávania

Recepty na jedlá pre deti
Recepty pre domácu pekárničkuRecepty pre ActiFry 2v1Recepty pre parný hrniec
Recepty francúzskej kuchyneRecepty poľskej kuchyneRecepty indickej kuchyneRecepty českej kuchyneRecepty talianskej kuchyneRecepty maďarskej kuchyneRecepty ázijskej kuchyneRecepty slovenskej kuchyne
Recepty na letné grilovanieVianočné receptyVeľkonočné receptyHalloween
Surová strava - raw food
Sezónne recepty
Vegánske recepty
Vegetariánske recepty

© 2011-2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť